Skip to content Skip to footer
Domano Vina dubokih korijena
vina-domano-naslovna-o-nama-list
naš premium proizvod

Kušajte vina vrhunske kvalitete

Da bi se proizvelo vrhunsko vino, prvo je potrebno proizvesti kvalitetno grožđe u vinogradu a zatim suvremena tehnologija uz podršku stručnjaka iz oblasti enologije zatvara krug o visoko kvalitetnim vinima. Osim grožđa iz vlastitih vinograda, tvrtka Vina Domano je uspostavila dugogodišnju kvalitetnu suradnju sa kooperantima iz okolice Domanovića, od kojih nabavlja grožđe.

Vinarija ima modernu tehnologiju i opremu od svjetski vodećih proizvođača kao što su Vaslin Bucher, TMC Padovan, Compart i Eurostar. Kapacitet vinarije iznosi 1.5 miliona litara a godišnja proizvodnja iznosi 500 tisuća litara vrhunskih i kvalitetnih vina. Fermentacija bijelih i rose vina odvija se u spremincima od Nehrđajućeg čelika, dok crvena vina fermentiraju u drvenim vinifikatorima.

Svi naši spremnici su napravljeni od hrastovine i nehrđajućeg čelika. također, ponosni smo vlasnici najveće hrastove bačve u Bosni i Hercegovini kapaciteta 16 230 litara, koja se nalazi u našem podrumu.

POVIJEST

2022. vinarija ulazi u privatno vlasništvo

Prva tvrtka je osnovana 1996.godine kad je kupljena mala vinarija u Domanovićima od strane Hepoka, nekadašnjeg poljoprivrednog giganta Jugoslavije. Vinarija je bila porušena zbog ratnih događanja 90-tih, te većina njezine opreme je bila uništena ili ukradena. Pod novim vlasništvom, vinarija je obnovljena i nabavljena je nova moderna oprema kako bi se započela proizvodnja vina.
Prvo priznanje i nagrada za svoj rad, vinarija je osvojila na Zagrebačkom vinskom sajmu Vinovita 1999.godine kada je dobila srebrenu medalju za vino Žilavka. Ta nagrada je došla kao potvrda da je vinarija na dobrom putu ka uspjehu.

U narednim godinama, proizvodni pogon i podrum su prošireni i renovirani, a izgrađena je i nova kušaonica s restoranom za turističke svrhe. Godine 2014. vinarija je postigla značajan uspjeh na najprestižnijem natjecanju Decanter World Wine Awards, kada je dobila srebro za vino Žilavka CZ. Godine 2017. na DWWA, naša tvrtka je postigla najveći uspjeh u povijesti Bosne i Hercegovine, kada je dobila dvije platinaste medalje za Žilavku CZ i Blatinu CZ, čime su ta dva vina postala najboljim vinima u regiji istočne i središnje Europe.

Naši Vinogradi

Hercegovina ima dugu tradiciju uzgoja vinove loze koja seže čak i do ilirskih vremena

Hercegovina ima dugu tradiciju uzgoja vinove loze koja seže čak i do ilirskih vremena. Vrijedi spomenuti kako je bosanski kralj Tvrtko, tada još ban, posjetio Hercegovinu i kušao autohtone sorte žilavku i blatinu za koje je imao riječi hvale. Dolaskom Austro-Ugarske na područje Bosne i Hercegovine, dolazi do modernizacije vinarstva i vinogradarstva a desetak godina kasnije, za hercegovačka vina se pročulo izvan granica zahvaljujući priznanjima koja su im dodijeljena na ocjenjivanjima u Budimpešti, Bruxellesu, Londonu, Marseilleu, Parizu i Beču.

Vinogradi tvrtke Vinarija Domanica d.o.o. nalaze se na području Dubravske visoravni gdje obuhvaćaju ukupnu površinu od 40 hektara i podignuti su na nekoliko različitih parcela: Luka, Milinovača, Mitrovača, Humčine i Bogoševac koje se nalaze u krugu od 10 kilometara. Dubravska visoravan ima mediteransku klimu, s vrućim ljetima a blagim zimama, zadovoljavajućim brojem padalina, gdje fond sunčanih sati u jednoj godini iznosi 2300. Vinogradi su smješteni na 430 metara nadmorske visine, te postoji konstantan protok zraka što onemogućava učestale razvoje bolesti u vinogradu. Sastav tla čini bogata zemlja mješavine škriljca i humusa.

U zaštiti vinograda se koriste kontaktna sredstva.
Vodeći računa o pedološkim svojstvima zemljišta na kojima su zasađeni naši vinogradi, od bijelih sorti imamo
autohtonu Žilavku, Benu, Krkošiju te internacionalni Chardonnay a od crvenih sorti imamo autohtonu Blatinu i Trnjak te internacionalne Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Alicante Bouchet i Vranac.

vina-domano-naslovna-o-nama
kušaonica i turizam

Prostor za degustacije pruža mogućnost organiziranja raznih događanja.

Smještaj tvrtke Vina Domano u Domanovićima je jedinstven, uzevši u obzir da se u njezinoj okolici nalazi nekoliko kulturnih, povijesnih i turističkih lokacija i spomenika od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Nekih 10 kilometara zapadno i jugozapadno od naše lokacije, te nekih 20 minuta vožnje automobilom, nalazi se srednjovjekovna utvrda Počitelj, villa rustica Mogorjelo iz vremena rimske antike, te park prirode Hutovo blato.

Nekih 20 kilometara istočno od naše lokacije, te nekih 30 minuta vožnje automobilom, nalazi se nekropola radimlja iz doba srednjeg vijeka, zatim ilirski antički grad Daorson, te srednjovjekovna utvrda Stari Vidoški grad. Treba istaći i blizinu Mostara (Stari most) i Blagaja (Stjepangrad, vrelo Bune i tekija) nekih 30 kilometara sjeverno, Međugorje (Gospino svetište) nekih 25 kilometara zapadno te Dubrovnik nekih 112 kilometara južno od naše lokacije.

U dijelu naše vinarije nalazi se kušaonica vina koja sa unutarnjim zatvorenim dijelom i vanjskom ljetnom terasom s pogledom na vinograde ima kapacitet od 150 sjedećih mjesta. Kušaonica je izgrađena u starom Hercegovačkom stilu, s nijansama modernog i funkcionalnog, koja je pravo mjesto za okupljanje istinskih ljubitelja vina ali i entuzijasta željnih spoznaje o dobroj kapljici, njenom nastanku, čuvanju i kušanju…

Multifunkcionalnost prostora pruža mogućnost organiziranja rođendanskih proslava, ali i sastanaka, konferencija, seminara i drugih poslovnih skupova. Naši enolozi i tehnolozi rado će vas provesti kroz podrume prezentirati i pojasniti sve Vama do sada nepoznanice vezane oko procesa proizvodnje i čuvanja vina.

Dobrodošli ste na degustacije naših vina u kojima možete uživati kušajući vina po vašem izboru uz hercegovačke
delicije (peka, hercegovački pršut, livanjski sir,…). Svaku vašu želju nastojimo ispuniti na najbolji način.
Kušaonica je zatvorenog tipa i sve vrste proslava i skupova se unaprijed dogovaraju.

vina-domano-naslovna-o-nama-list